Bokomtale: Ingvar Ambjørnsen - En lang natt på jorden
Klokken tre vendte han tilbake til hotellet, etter først å ha spist lunsj på Fisken, der det ikke hadde vært en eneste norsk journalist å se; annerledes før, nå hadde selv VG valgt å kalle hjem både journalist og fotograf etter opplagsfall og innskrenkninger, det gikk til helvete på alle fronter, skjønt til helvete hadde det visst alltid gått, han kunne ikke huske annet, ikke fra noen av de etter hvert mange bransjene han hadde vært innom på vei mot sin sekstiende fødselsdag, det hadde vært syt og sukk hele veien, og snart ville Fremskrittspartiet overta hele kaka der oppe på berget, en tanke som for tredje gang denne dagen fikk han til å gi fra seg en høy, gneldrende latter til de tilstedeværendes forbauselse.
Ingvar Ambjørnsen er med sine 51 år strengt tatt litt for ung til å være opptatt av forfall, død og fortid, men når han først tar for seg slike temaer, kler dem ham godt. Claus Otto Gedde er en usympatisk og arrogant type som ser ned på de fleste og latterliggjør alt som lukter av ungdommelig eller uerfarent overmot, men som samtidig kanskje ikke er verre enn oss andre når alle tanker og innfall gjengis uten filter. Det er gjenkjennelige og underholdende situasjoner Gedde havner i når han prøver å unngå kolleger og landsmenn uten helt å greie det, og et lettlest kommaspråk i samme gate som stilen i bøkene til Erlend Loe gir historien god fremdrift uten at de 200 sidene er spesielt handlingsmettede. Den første halvdelen er best og har du ikke fattet interesse i løpet av de første 50 sidene, kan du like gjerne gå over til noe annet. Jeg klarte knapt å legge boka fra meg.
En lang natt på jorden er en bok om døden som får deg til å se lysere på livet.
Ingen ting var vondt ment, og Claes Otto Gedde tenkte at det var jo ofte noe av det verste med å være til stede på jorden sammen med alle disse andre, dette at det til stadighet gikk galt, skar seg på et eller annet vis, selv når man ble utsatt for vennlige menneskers aller beste hensikter og gjerninger..
Etiketter: bokomtale, Ingvar Ambjørnsen
1 Comments:
I all ærbødighet. Når nå mitt navn skal bringes inn i en sammenheng som dette, er det beklagelig og ikke så rent lite trist at Ambjørnsen (er det ikke mannen bak "Pelle og Proffen"?) legger ut en fiktiv beretning om (riktig nok en del av) mitt liv - uten å i det hele tatt å ha kontaktet meg. At "En lang natt på jorden" er full av løgner, får så være. Det er skjønnlitteraturens vesen. (Og nok også i Ambjørnsens ånd.)Jeg tåler en støyt. At nære venner av meg (som forfatteren ikke på noe tidspunkt har hatt mulighet til å ble kjent med) skal dras ned i søla, slepes rundt og latterliggjøres, er en annen sak. Jeg tenker da særlig på Adele Lusthoff, som for lengst har trådt ut av prostitusjonen, og som jeg selv ikke har hatt samkvem med siden tidlig på høsten 2005. Hun tar dette tungt.Det var ikke slik vi holdt på. Og altså: Slett ikke høsten 2006. (Da jeg faktisk oppholdt meg i Libanon.)
C.O. Gedde
Legg inn en kommentar
<< Home