Smil, du blir fotografert - nå også på toget
De fleste forstår at noe må gjøres når togpersonale kan risikere å bli slått ned på jobb. Det er kanskje også naturlig at vi er villige til å redusere friheten vår litt hvis det kan virke preventivt på volden i samfunnet vårt. Men Aftenposten avdekker i samtale med tilfeldige passasjerer noen holdninger til overvåkning som kan tyde på at vi allerede langt på vei har innfunnet oss med å bli kontrollert:
- Man blir jo sett uansett når man er ute i offentligheten.
- For meg betyr det ikke så mye fra eller til om det er kameraer som filmer i togene, for det er jo en trygghet i det også.
Det som er mest overraskende er kanskje likevel at hele 83 prosent oppgir at de ikke har noen motforestillinger mot kameraer i togene i en undersøkelse NSB har fått utført. Det står i så fall i relativt skarp kontrast til funnene i en undersøkelse gjort for et par måneder siden, hvor bl.a. åtte av ti svarte at de syntes det var ubehagelig å bli overvåket. Undersøkelsen viste også at negative holdninger til overvåkning øker jo mer nærgående den blir, med kroppsscanning i sikkerhetskontrollen på flyplasser som det tydeligste eksempelet. Noen, eller mange, overvåkningkameraer i tog er kanskje ikke dramatisk nok i sammenlikning, og kanskje går krav til ansatte og medpassasjerers sikkerhet foran, i den grad overvåkning hindrer kriminalitet. NSBs kameraer virker kanskje også mindre truende på personvernet og faren for kommersielt misbruk blir muligens vurdert som mindre enn på flyplasser. Men på vår vei mot George Orwells skrekkscenario er det på sin plass å minne om at stadig mindre deler av det offentlige rom er utenfor overvåkningens rekkevidde.
Etiketter: kollektivtrafikk, NSB, overvåkning
0 Comments:
Legg inn en kommentar
<< Home