- Vanskelig å se ulemper ved datalagringsdirektivet
VG Nett skriver om datalagringsdirektivet i dag (kanskje for første gang siden direktivet ble innført i EU), og Teknologirådet, som er et offentlig organ som fungerer som høringsinstans i teknologirelaterte saker, viser kanskje litt liten innsikt eller manglende vilje til å fremheve de negative konsekvensene en eventuell innføring av datalagringsdirektivet i Norge vil få.
Hos Teknologirådet tror man ikke at den jevne nordmann vil merke mye til datalagringsdirektivet i hverdagen.
- Nei, det tror jeg ikke , sier sivilingeniør Christine Hafskjold i Teknologirådet til VG Nett.
Neivel. Problemet med overvåkning er vel ikke akkurat at man "merker mye til det i hverdagen", men at det bl.a. er ubehagelig å tenke på at det foregår, at det er i strid med europeiske menneskerettigheter og helt unødvendig når vi allerede har fungerende ordninger for å sette kriminelle eller truende personer under oppsikt. Med et overvåkningskamera på soverommet eller en chip i mobiltelefonen som tar opp alle samtalene og loggfører dem vil man nok heller ikke merke, så lenge man ikke ser det eller kan føle det på kroppen.
Hos teleoperatørene har datalagringsdirektivet ikke vekket jubel. De kan møte store utgifter i form av behov for lagringskapasitet og utstyr som må til for å oppfylle kravene i direktivet.
- Vil det heller ikke påvirke teleprisene at operatørene må lagre store mengder informasjon i lang tid?
- Man vil kanskje merke det på prisene, men telepriser er flytende i utgangspunktet, sier Hafskjold. - Men det vet man ikke før man ser om Regjeringen har planlagt av støtte.
Akkurat. Et eventuelt prishopp som følge av at teleoperatørene blir pålagt en masse greier de ikke har bedt om, kommer jo ikke i tillegg til normale prisvariasjoner.
Dataene som lagres skal kunne brukes av politiet til etterforskning, og kommer i kjølvannet av terrorangrepene i London. Målet med å gjennomføre dette i form av et EU-direktiv er å strømlinjeforme den europeiske sikkerhetspolitikken.
- Hvilken nytte har dataene for norske myndigheter?
- Det blir mer av den typen data å bruke i etterforskingsformål, sier Hafskjold.
... Og det har vi allerede fungerende ordninger for så lenge politet kan iverksette overvåkning ved mistanke om noe kriminelt. Terrorangrep og tilsvarende kan en statsmakt ikke gi garanti mot overfor sine innbyggere, uansett hvor tunge virkemidler som tas i bruk.
- Hva med falske positive utslag, der uskyldige blir blinket ut etter f.eks misbruk av teleutstyret?
- Det er jo allerede en sak, særlig i forbindelse med trådløse nett, der man kan finne et åpent nett dersom kjører litt opp og ned i nabolaget, sier Hafskjold til VG Nett.
- Om det problemet øker med datalagringsdirektivet er vanskelig å se.
Bortsett fra at å sikre et trådløst nettverk er lettfattelig forklart i instruksjonsboka til en router, mens å beskytte seg mot f.eks. hacking av e-postkontoen ikke er opp til forbrukeren. Når kriminelle får vanskeligere for å skjule sporene sine når de planlegger f.eks. ran via telefon, må de gå lenger for at SMS-ene eller mailene skal stå i navnet til en uskyldig person, og folk flest vil måtte ta mange flere forhåndsregler enn vi er vant til i ellers trygge og rolige Norge, i tillegg til eventuelle unødvendige ubehageligheter av typen innkallelser til avhør for noe man ikke har gjort man kan se for seg at resultatet blir når det plutselig blir mye lettere å havne innenfor radaren til kriminelle nettverk via venners venner.
Heldigvis har vi Datatilsynet og andre som argumenter imot og kjemper for å beholde den personlige friheten vi er vant til.
.
Etiketter: datalagringsdirektiv, EU, overvåkning, Teknologirådet
0 Comments:
Legg inn en kommentar
<< Home