Too Cool for Internet Explorer

23. mars 2008

Hyllene uten Hamsun

Utsagnet "jeg synes faktisk det er litt harry å fylle en stue med metervis av bøker" sier noe om en tidsånd - og kanskje også om et fag: trendanalysen - som jeg håper mange, mange med meg ikke bare tar avstand fra - men også gir jamnt faen i!

Sitatet er fra en glimrende bloggpost av Tom Egeland, som igjen referer til et oppslag i Aftenposten (kun på papir) fredag før påske om at boksamlinger er ut, og at nordmenn har blitt så aktive og moderne at bøker ikke lenger er statussymbol vi samler på og bruker tid på å sortere, studere og bla i, men en forbruksvare vi legger fra oss og glemmer eller til og med kaster når vi er ferdig med den. En interessant artikkel om hvordan salget av pocketbøker har skutt fart de siste årene og delvis tatt over noe av hardback-markedet, uten at respekten for og interessen i bøker nødvendigvis har blitt mindre selv om billibøker har blitt stuerent. Men så kommer altså trendforsker og sosialantropolog Gunn-Helen Øyes (som bruker tiden sin på en mastergrad i fenomenet luksus) påstand om at å ha en boksamling i stua er blitt harry.

Jeg leste artikkelen selv og fikk frokosten nesten i halsen, og litt på etterskudd må jeg også få fastslå at det ikke er harry å eie bøker. Det vil jeg protestere høyt og tydelig på. Litteratur kan aldri bli avleggs og en boksamling forteller en del om eierens liv, er dekorativt og gir ikke minst hjemmet en kulturell tyngde som ikke skal undervurderes i en samtid hvor økonomisk kapital verdsettes høyere enn kulturell. For å hevde noe annet må man trolig ha mer penger enn smak og en kulturforståelse som starter og stopper ved populærkultur og underholdning. Billigboksalget har mange positive sider og "rimifiseringen" av litteraturen (hvor et lite utvalg av de mest tilgjengelige bøkene i pocketutgaver selges fra stativer på bensinstasjoner og i dagligvarebutikker) kan få flere til å få øynene opp for bøker hvis de kjøper Anne B. Ragdes nyeste og forhåpentligvis får apetitt på noe mer substansielt senere. Selv krim og humorbøker er mer stimulerende enn å se på TV eller høre kommersiell radio. Men det vil fortsatt være en tydelig forskjell på hyller med og uten Hamsun, et professorhjem og boligen til en eiendomsmegler. Hva Gunn-Helen Øye og trendforskningen hennes måtte mene om saken bør de fleste følge Egelands råd om å gi en god faen i.
.

Etiketter: , ,