Too Cool for Internet Explorer

29. mars 2008

Smil, du blir fotografert - nå også på toget

I februar ble bomstasjonene rundt Oslo automatisert og tvungen fotografering av alle passerende biler innført. Myntinnkastet og den betjente luka forsvant og det ble ikke lenger mulig å passere anonymt, en innskrenkning av vår personlige frihet som strider med en artikkel i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen om rett til privat- og familieliv. Skritt for skritt blir registrering den nye anonymiteten, og til slutt er det ikke mulig å bevege seg utendørs uten å legge igjen elektroniske spor. Men tiltak som innskrenker fordelene ved å kjøre bil er kanskje på sin plass i vår tid, for det er jo bare å velge toget, og dermed slippe å bli tatt bilde av. Eller?

På tirsdag fortalte Aftenposten (dessverre bare i papirutgaven) at NSB har fått klarsignal for å installere 3200 overvåkningskameraer ombord i norske tog, i første omgang i togsett som kjører lokaltrafikk i og rundt Oslo. Alt som skjer ombord skal filmes, både ved inngangen og i kupeen. Riktignok er hovedformålet å virke preventivt mot vold og bråk mellom passasjerer og overfor togpersonalet, som de siste årene har opplevd stadig tøffere forhold med eksempler på slag, spark og knivstikk. Strenge krav ligger dessuten til grunn for når og hva opptakene kan brukes til. Konduktørene eller lokføreren skal ikke kunne følge med på skjermene underveis.

De fleste forstår at noe må gjøres når togpersonale kan risikere å bli slått ned på jobb. Det er kanskje også naturlig at vi er villige til å redusere friheten vår litt hvis det kan virke preventivt på volden i samfunnet vårt. Men Aftenposten avdekker i samtale med tilfeldige passasjerer noen holdninger til overvåkning som kan tyde på at vi allerede langt på vei har innfunnet oss med å bli kontrollert:

- Man blir jo sett uansett når man er ute i offentligheten.

- For meg betyr det ikke så mye fra eller til om det er kameraer som filmer i togene, for det er jo en trygghet i det også.

Det som er mest overraskende er kanskje likevel at hele 83 prosent oppgir at de ikke har noen motforestillinger mot kameraer i togene i en undersøkelse NSB har fått utført. Det står i så fall i relativt skarp kontrast til funnene i en undersøkelse gjort for et par måneder siden, hvor bl.a. åtte av ti svarte at de syntes det var ubehagelig å bli overvåket. Undersøkelsen viste også at negative holdninger til overvåkning øker jo mer nærgående den blir, med kroppsscanning i sikkerhetskontrollen på flyplasser som det tydeligste eksempelet. Noen, eller mange, overvåkningkameraer i tog er kanskje ikke dramatisk nok i sammenlikning, og kanskje går krav til ansatte og medpassasjerers sikkerhet foran, i den grad overvåkning hindrer kriminalitet. NSBs kameraer virker kanskje også mindre truende på personvernet og faren for kommersielt misbruk blir muligens vurdert som mindre enn på flyplasser. Men på vår vei mot George Orwells skrekkscenario er det på sin plass å minne om at stadig mindre deler av det offentlige rom er utenfor overvåkningens rekkevidde.
.

Etiketter: , ,